شاید تا به حال بارها اسم افترافکت به گوش شما خورده باشد و یا از این ابزار شگفت انگیز ادوبی استفاده کرده باشید. اگر هم اینگونه نباشد حتما یکی از انیمشین های ساخته شده با ادوبی افتر افکت را دیدهاید.
افتر افکت یکی از قدرتمندترین ابزارهای ساخت انیمیشن در تاریخ است. در مقاله راهنمای جامع افتر افکت همه آنچه که باید درباره افتر افکت بدانید را به صورت جامع آوردهایم.
در این مقاله ما اطلاعاتی مفید و روشن در اختیار شما قرار میدهیم تا شما بتوانید براساس آنها تصمیم بگیرید که چرا باید افترافکت یاد بگیرید؟ و یا شاید در اوایل کار با افتر افکت هستید و دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره این نرمافزار اعجابانگیز شرکت Adobe بدانید. در هر حال در این مقاله ما اضافه بر اطلاعاتی عمومی راجع به افتر افکت، تجربههای خود در استفاده از این نرمافزار جادویی را با شما در میان میگذاریم.
کاملترین تعریف از افتر افکتس همان تعریفی است که در ویکیپدیا ارایه شده است. ما نیز آن را با کمی تغییرات در زیر آوردهایم.
افتر افکتس به انگلیسی After Effects : نرمافزار ایجاد جلوههای بصری دیجیتال، موشن گرافیک و برنامهای کاربردی برای ترکیب عناصر بصری مختلف است.
توسط شرکت ادوبی سیستم، توسعه یافته و در فرایند پس از تولید در فیلمسازی و تولیدات تلویزیونی مورد استفاده قرار میگیرد.
در میان دیگر نرمافزارهای گرافیکی، افتر افکتس را میتوان برای کروماکی، اصلاح حرکت، اندازه و جهت، ترکیب عناصر بصری و انیمیشن استفاده کرد. همچنین از افتر افکت میتوان به عنوان یک نرمافزار بسیار پایهای ویرایشگر غیرخطی، ویرایشگر صوتی و واسطه تبدیل کدها نام برد.
این نرمافزار یکی از قدرتمندترین ابزارهای انیمیشنسازی ( پویانمایی ) دوبعدی و جلوههای ویژه سینمایی در جهان است که انقلاب وسیعی در نگرش نسبت به انیمیشن و تلویزیون پدیدآورده است. این نرمافزار هماهنگی بالایی با نرمافزارهای دیگر طراحی شرکت ادوبی دارد.
به دلیل همهکاره بودن افتر افکت در پروژههای سینمایی بسیاری از این نرمافزار استفاده شده است. شرکتهای بزرگ تولیدکننده جلوههای ویژه سینمایی و تبلیغاتی و حتی شرکتهایی که در زمینه آموزش فعالیت میکنند برای تاثیرگذاری بیشتر خروجیهای خود از افتر افکت بهره میبرند.
در زیر به چند نمونه از بارزترین کانالهای یوتیوبی و فیلمهای سینمایی که از Adobe After Effects برای جذاب کردن ویدیوهای خود استفاده کردهاند اشاره شده است.
Star Trek Into Darkness Title Design The Best of Action Movie Kids
Cowboys & FreddieW (ft. Jon Favreau)
Peter McKinnon
فیلمهای سینمایی:
Sin City
Iron Man
Sky Captain
the World of Tomorrow
نمونههای بالا تنها نمونههای موجود نیستند. این نرمافزار خارقالعاده تواناییهای بسیاری دارد و هر روز افراد و شرکتهای برتر با ترکیب خروجیهای افتر افکت با نرمافزارهای دیگر ویدیوهای عالی منتشر میکنند.
در ادامه درباره تاریخچه افتر افکتس صحبت خواهیم کرد.
نسخه نخست این نرمافزار توسط شرکت علم و هنر (CoSA) آمریکا در سال ۱۹۹۳ عرضه شد. اولین نسخه آن نسخه ۱.۰ و بعد از آن نسخه ۱.۱ منتشر شد. نسخههای ابتدایی آن فقط برای کامپیوترهای مک اپل در دسترس بودند. البته در دو نسخه اول کارهای ابتدایی مانند ترکیببندی لایهها همراه با ماسک، افکتهای ابتدایی و ساده و همچنین Transforms و Keyframeها قابل انجام بود.
نسخه دوم نیز در ۱۹۹۴ توسط همین شرکت به بازار آمد. در همین سال کمپانی ادوبی این شرکت را خرید و نرمافزار «ادوبی افتر افکتس ۳» به بازار عرضه شد.
در ماه می سال ۱۹۹۷ نسخه ۳.۱، که اولین ورژن برای ویندوز بود عرضه شد. نسخه ۳.۱ همراه با ترجمه زبانهای فرانسوی و آلمانی عرضه شده بود. در نوامبر همان سال آپدیتی جدید برای افتر افکت عرضه شد که در آن خروجی GIF و جلوه Path Text به صورت رایگان در دسترس کاربران قرار گرفت.
نسخه ۴.۰ در ژانویه ۱۹۹۹ منتشر شد. این اولین نسخه دوگانه مک و ویندوز افتر افکت بود. در این نسخه تغییرات بسیاری انجام گرفته بود مانند:
نسخه ۴.۱ در ماه دسامبر همان سال عرضه شد که در آن تغییراتی مانند اضافه کردن لایههای سه بعدی، Sequence Layers و پشتیبانی از تصاویری در اندازه ۳۰۰۰۰*۳۰۰۰۰ را شامل میشد.
ورژن ۵.۰ در آوریل ۲۰۰۱ منتشر شد. در این ورژن مواردی مانند وارد کردن PDF ، Solo Switch و کانال رنگهای ۱۶ بیتی، لایههای سه بعدی و نورها و پیشنمایشهای داینامیک و … اضافه شد.
در ژانویه ۲۰۰۲ نسخه ۵.۵ منتشر شد. ورژن ۵.۵ اولین نسخه OS X شرکت اپل بود. در این نسخه تغییراتی مانند خروجیهای RealMedia و Zaxwerks 3D Invigorator Classic، effects palette،نمایشهای چندگانه ۳D و همچنین وارد کردن اطلاعات از دوربین اضافه شد.
نسخه ۶.۰ افتر افکت در آگوست ۲۰۰۳ منتشر شد. در این نسخه لایههای متنی فتوشاپ قابل ویرایش شدند. در نسخه ۶.۰ تغییراتی مانند اضافه شدن Paintو لایههای متنی و انیمیشن، Dust & Scratches، Scribble و همچنین پشتیبانی از Open GL انجام شد. نسخه ۶.۵ با پیشرفتهای جزئی به بازار عرضه شد.
در ژانویه ۲۰۰۶ نسخه ۷.۰ وارد بازار شد. پشتیبانی از Adobe Bridge و مدیریت نمایش رنگها، ایجاد فایلهای فتوشاپ، Smart Blur، پشتیبانی از نسخه ۳۲-bit Audio و لینک داینامیک با پریمیر از تغییرات این نسخه بودند. برای اولین بار در نسخه ۷.۰ After Effects زبانهای اسپانیایی و ایتالیایی اضافه شدند.
در ژوئیه ۲۰۰۷ معرفی شد. در ورژن ۸.۰ برای اولین بار پشتیبانی از سیستم دودویی Intel مک اپل اضافه شد. در این سال نسخه ۸.۰.۲ افتر افکت نیز معرفی شد که آخرین نسخه Power PC مک اپل بود. از ورژن ۸.۰.۲ افتر افکت به بعد در کامپیوترهای مک از سی پی یوهای اینتل استفاده شد.
CS4 در سپتامبر ۲۰۰۸ منتشر شد و در ماه مه۲۰۰۹ و اکتبر ۲۰۱۰ به روزرسانی شد.
CS5در سال ۲۰۱۰ وارد بازار شد. نسخه CS5 ورژن کاملتر CS4 بود با این تفاوت که خطاها و باگها CS4 در آن برطرف شده بود.
ورژن CS5 برای راهاندازی نیاز به نسخه ۶۴بیتی ویندوز و مک X داشت. از این ورژن به بعد تنها در نسخه ۶۴ بیتی سیستم عامل افتر افکت نصب میشد. نسخه CS5 چهار آپدیت داشت.
نسخه CS6 افترافکت در آوریل ۲۰۱۲ منتشر شد. در این نسخه وارد کردن Live PSD 3D حذف شد. همچنین میتوانستید فایلهای خود را از نرمافزار Final Cut Pro مخصوص مک به افتر افکت اضافه کنید.
برای اولین بار نسخه CC افتر افکت در ژوئن سال ۲۰۱۳ معرفی شد. تفاوت ورژنهای CS و CC شاید برای ما که در ایران هستیم زیاد محسوس نباشد. دلیلش هم این است که ورژن CC (Creative Cloud) یعنی قابلیت ذخیرهسازی ابری فایلها و پروژهها توسط خریدار نرم افزار افترافکت. به بیانی دیگر شما در نسخه CC به غیر از خود نرم افزار افتر افکت مبلغی رو برای استفاده از سرویس ابری پرداخت خواهید کرد. ( ما که در ایران از نسخه کرک شده افتر افکت استفاده میکنیم و به این موارد دسترسی نداریم).
در اکتبر سال ۲۰۱۳ نسخه ۱۰.۹ افتر افکت منتشر شد. از تغییرات نسخههای ارائه شده در سال ۲۰۱۳ میتوان: اضافه شدن Maxon Cinema 4D Lite و Cinewar3e به افتر افکت و همچنین پشتیبانی از صفحه نمایش Retina(HiDPI content viewers for Retina displays on Mac computers) را نام برد.
CC2014 در ژوئن ۲۰۱۴ منتشر شد. این ورژن شامل مواردی مانند: امکان وارد کردن Sony RAW footage, MPEG-4 SStp و همچنین پیشنمایش ویدیو در مانیتور بیرونی توسط Mercury Transmit را داشت.
نسخه CC2015 در نوامبر ۲۰۱۵ منتشر شد و در ژانویه و ژوئن ۲۰۱۶ بروزرسانی شد. نسخه CC2017 در نوامبر ۲۰۱۶ همراه با معرفی Creative Cloud Team Projects بود. در بروزرسانی CC2017 اجازه میداد که Team Projects به صورت محلی نیز ذخیره شوند. نسخه دوم آپدیت CC2017 در آوریل ۲۰۱۷ منتشر شد که در آن تغییراتی مانند Lumetri Scopes و camera-shake deblur و همچنین بهینهسازی GPUهای چندگانه مشاهده شد.
نسخه بعدی آن ورژن CC 16.0 بود که در اکتبر سال ۲۰۱۸ عرضه شد.
آخرین ورژن افتر افکت ورژن CC 17.1 است که در می ۲۰۲۰ به بازار عرضه شده است. تغییراتی که در این ورژن انجام شده است شامل:
Tapered shape strokes
Concentric shape repeater
پشتیبانی از ProRes RAW
و … میشود.
شما در After Effects CC میتوانید انواع فایل با فرمتهای مختلف را وارد کنید و یا از آنها خروجی بگیرید.
همچنین میتوانید از Codecs های مختلفی در این نرم افزار استفاده کنید. به عنوان مثال برای اضافه کردن فرمت AVI باید کدک مخصوص به آن در سیستم شما موجود باشد.
فرمتهای زیر در افتر افکت پشتیبانی میشود:
فایلهای صوتی که میتوان به پروژه های خود در افترافکت اضافه کنید و یا از آن خروجی بگیرید در ادامه آمدهاند:
فرمت تصاویری که در افتر افکت از آنها پشتیبانی میکند:
فایلهای ویدیویی زیر را میتوان به افتر افکت اضافه کرد و یا از آن خروجی گرفت:
در بحث انیمیشن، تفاوت هایی بین یک انیماتور سنتی(traditional designer) و موشن دیزاینر (motion designer) می تواند گیج کننده باشد. هرچند در برخی زمینه ها این دو صنعت باهم ترکیب شده اند اما باهم در جریان کاری متفاوت اند.
نقاشی فریم به فریم، استفاده کردن از محیط بدنی، و یا ساخت انیمیشن cel (متحرک سازی با طلق) در برنامههایی مانند Adobe Animate، ساختار شکل هنری سنتی انیمیشن است.
یک سری برنامهریزی و طراحی فریمهای مختلف و ایجاد یک توالی مشخص بین فریمها نمونه فعالیتهای انجام شده در انیمیشن سنتی است.
وقتی به انیمیشن سنتی فکر می کنید، چه چیزی به ذهنتان خطور می کند؟ بله درست است. فیلم های اصلی دیزنی، مثل علاءدالدین و شیر شاه، را تصور کنید که در واقع نمونه های بارزی برای پروژه های انیمیشن سنتی هستند.
نمونه ای از انیمیشن نقاشی شده دیزنی
ادوبی افترافکت (Adobe After Effects) از رویکردی متفاوت برای ایجاد حرکات در انیمیشن استفاده می کند. انیمیشن های موشن گرافیک براساس داستانی از تغییرات در وکتورها و حرکت تصاویر در محیط افتر افکت ایجاد میشوند. بر همین اساس شما میتوانید در پروژهای خود از تصاویر و ویدیو هم بهره ببرید. و یا آنها را با هم ادغام کنید.
برای ساخت موشن در افترافکت (حرکات، چرخش، تغییر اندازه و …) از دو روش ابزاری و یا کدنویسی استفاده میکنند.
نمونههای بسیاری از موشن گرافیکهای طراحی شده با استفاده از افترافکت در کسب وکارهای مختلفی استفاده شده است که در مقاله ۲۰ ایده عالی موشن گرافیک برای برندسازی به ۲۰ موشن گرافیک برتر اشاره کردهایم.
بحث درباره تمام تواناییهای افترافکت در این مقاله نمیگنجد همچنین هیچکس توانایی درک تمام کارهایی که میتوان با افترافکت انجام داد را ندارد.
شما می توانید با حرکت و تغییر دادن چند لایه، به آثار هنریتان جان ببخشید. افترافکت ابزارهای دیجیتالی را برای کمک به شما در دستکاری و ادیت خصوصیات مختلف فراهم کرده است.
روش های بسیار گوناگونی برای ساخت انیمیشن در افترافکت وجود دارد. افترافکت با کمک گرفتن از برنامه جانبی دیگر میتوانند نتایج متحیرکننده در ساحت انیمیشن را رقم بزند.
لیست ساده ای از انواع انیمیشن هایی که می توانید در افترافکت بسازید:
به غیر از انیمیشن سازی موارد استفاده ی دیگری نیز برای ادوبی افتر افکت وجود دارد.
ابزارهای ایجاد جلوههای بصری در نرم افزار افترافکت برای خود جا خوش کردهاند. تدوینگران حرفهای و آماتور فیلمها و ویدیوهای خود را ادیت میکنند تا مردم را هرچه بیشتر به دیدن آنها ترغیب کنند. دود، آتش، انفجار، استفاده از پرده سبز، از توانایی ها و وظایفی است که افترافکت قابل به انجام آنها است.
برای مثال، شما میتوانید جلوههایی از نور و ترکیب آنها اضافه کنید و یا مسیرهای دودی بسیار جالبی که مانند اشیاء در حال پرواز در شهر هستند را ایجاد کنید.
شما میتوانید پروژه افترافکت خود را با کمک برنامههای دیگری کامل کنید. در افترافکت میتوانید صحنههای سه بعدی در پروژه خود بگذارید، و با کامپوزیت، ظرافت و زیبایی بیشتری به کارتان ببخشید.
با وجود همه کاره بودن افترافکت، طراحی مدل و صحنههای سه بعدی جزو کارکردهای افترافت نیست.
به طور سادهتر، افترافکت این امکان را به ما میدهد که در پروژه خود صحنهها و مدلهای سه بعدی بگذاریم. اما اگر به دنبال ایجاد طرحهای سه بعدی هستید برنامههای بهتری مانند Cinema 4D Basecamp مناسب این کار هستند.
اگر به دنبال ویرایش چندین کلیپ ویدیویی ، ترکیب آنها و اضافه کردن موسیقی متن و جلوههای صوتی هستید، برنامههایی مانند Premiere Pro، Avid و Final Cut Pro که برای پردازش مقادیر زیاد محتواهای فیلمی ساخته شدهاند را باید جایگزین افترافکت بکنید.
این برنامهها ساده و توانایی پردازش و دادن خروجی ویدیو با نرخ بیت و کیفیتهای بالاتر را دارند.
در این کار از افترافکت باید به عنوان برنامهای مکمل استفاده کنید؛ که در ایجاد انیمیشن و گرافیک و همچنین ایجاد کیفیت بیشتری برای محصولتان میتواند نقش داشته باشد.
After Effects برنامهای است که توسط Adobe با سرویس اشتراکی Creative Cloud ارائه شده است. برنامههای گوناگون با قیمتهای متفاوتی در این نرمافزار ارائه شده که در لیست زیر میتوانید آنها را مشاهده کنید.
شما میتوانید علاوه بر ابزارهای خود افترافکت، ابزارهای دیگری به آن اضافه کنید تا فرآیند کاریتان را تقویت داده و کارآمدتر کنید، و برخی اوقات با خودکار کردن فرآیند عملکرد بهتری ارائه دهد.
البته ما در ایران به تمام نسخهها دسترسی داریم با این تفاوت که نمیتونیم از سرویس اشتراکی Creative Cloud استفاده کنیم.
اسکریپتها و برنامههای افزودنی(Extensions) فقط آنچه در افترافکت موجود است را گرفته و خودکاسازی میکنند.
اسکریپت ها و افزونهها عمدتا در رابط کاربریشان متفاوتند. اسکریپت ها سادهاند و فقط در عنصرهای UI موجود در افترافکت استفاده میشوند. از آنطرف، افزونهها با استفاده از HTML5، CSS و Javascript عناصر UI پیچیدهتری نسبت به اسکریپتها میسازند.
اسکریپت UI برای موشن توسط Mt. Mograph
پلاگینها واحدهای مستقل کوچکی هستندکه اغلب توسط توسعهدهندگان خارج از افترافکت ساخته میشوند . که این پلاگینها عملکرد نرمافزار را افزایش میدهند. افکتهایی که در After Effects وجود دارند نیز هم پلاگینهای ساختهشده توسط خود ادوبی برای فرمتهای مختلف فایلها هستند.
ادوبی این امکان را به توسعه دهندگان خارجی داده که پلاگینهایی (ابزارها) بسازند و در افترافکت از آن استفاده کنند. پلاگینهای زیادی برای افترافکت موجود است؛ اکثریت این پلاگینها اسکریپتهای سادهای هستند که به کار شما سرعت میبخشند.
بهتر است قبل از صرف هزینه برای دانلود چند ابزار، درمورد کارکرد آنها بدانید. اما اگر میدانید پس باید آنها را از سایتهای معتبری بخرید و یا در سطح وب آنها را به صورت رایگان دانلود کنید.
سایتهای معروف برای دانلود پلاگین:
شاید درمورد برنامه پریمیر پرو که ادوبی ارائه کرده است شنیده باشید.
پریمیر پرو مانند افترافکت با ویدیو کار میکند. پس فرق آنها در چیست؟
به کمک ابزارهای مختلفی که در پریمیر پرو موجودند ویرایش ویدیو کلیپها راحتتر است. جدا از آن پریمیر پرو با ابزارهای عالی برای ویرایش فایلهای صوتی مجهز شده، که با آنها میتوانید فایلهای صوتیتان را میکس یا کنار هم بگذارید.
در افترافکت شما از طریق فرآیند کلیدهای اصلی و انباشتن چند لایه، جلوه های بصری و انیمیشن به پروژهتان اضافه میکنید.
افترافکت ابزارهای تحولپذیر زیادی برای ایجاد تغییر در رنگ، اندازه، چرخش و … تصویر دارد. همچنین، با برقراری تعامل بین لایهها میتوانید خلاقیت بیشتری به پروژهتان ببخشید.
در پریمیر پرو، برای ایجاد محتوای ویدیویی طولانی، ویدیوهای مختلفی را مرتب میکنید، به تایملاین اضافه میکنید و … .
ابزارهای موجود در پریمیر پرو مناسب حرکت دادن و تغییر کلیپها در تایملاین، زمان بندی مجدد، و ویرایش فایلهای صوتی هستند.
از اینطرف، افترافکت معمولا برای ویرایش و ساخت انیمیشنهای کوتاه استفاده میشود. ابزارهای موجود در افترافکت برخلاف پریمیر پرو برای ویرایش و پخش ویدیو مناسب نیست؛ در عوض میتوانید حرکات و ظاهر مدل گرافیکی را به راحتی ویرایش کنید. چه برای تبلیغات باشد که با گرافیک عالی بیننده ا را جذب میکنند یا هر کار دیگری.
در ادامه به نحوه دیدن آموزش افترافکت خواهیم پرداخت.